Energie als designexpertise
Van gevoelige gaskwestie tot Green Deal
Onze eigen ‘energietransitie’ begon met de communicatie voor het Ministerie van Economische Zaken en klimaat rondom het Groninger Gas Dossier. Een gevoelige kwestie, waarin wij het beleid, de actuele status en mogelijkheden voor het terugbrengen van gaswinning voor de bewoners moesten vertalen naar begrijpelijke informatie. Dat deden we met heldere projectcommunicatie, met onder andere infographics en uitleganimaties. Dit ging dat niet zonder slag of stoot. Onze animaties werden ludiek gekopieerd door Groningse actiegroepen en voorzien van eigen alternatieve voice-overs. Ondanks dat we erg verrast waren, droeg het enorm bij aan het doel een dialoog te voeren met de Groningers over Gaswinning. Rond dezelfde tijd riep het ministerie (toen nog VROM) Green Deal in het leven: een interactieve werkwijze waarbij de overheid innovatieve, duurzame initiatieven in de samenleving de ruimte wil geven. Today mocht deze aanpak een gezicht geven én zorgen voor heldere, begrijpelijke informatie voor een breed publiek.
Booming dankzij Kuipers en Lubach
De energietransitie groeide langzaam uit tot ‘hot topic’. Of in elk geval: tot een belangrijk onderwerp waar niemand in Nederland nog omheen kon. De energietransitie kreeg in 2016 een eigen B2B projectwebsite. Ook werkten we aan het Energierapport en leverden we de nodige animaties en infographics over de overgang van fossiele bronnen naar duurzame alternatieven. We strikten André Kuipers als boegbeeld voor de transitie en kregen aandacht van Arjen Lubach (bekijk hier de uitzending), op het journaal en overal op internet. Energie was ‘booming’.
Bekroond energieproject
Er bleek nog veel meer te vertellen, te ontwerpen en te bedenken rondom dit belangrijke thema. We ontwikkelden een app om real life je zonnepanelen mee te checken, de opbrengsten te zien en te investeren in nieuwe crowdfundingacties omtrent zonnepanelen. Zonnepanelendelen, zoals het initiatief heette, werd een groot succes. Het is inmiddels het grootste crowdfundingsplatform voor zonnepanelen in Nederland (84 projecten met 400.000 panelen). Het platform en het design werden zelfs beloond met een Reddot Award en een Entrepeneurs Award in de VN Klimaatttop.
Ook de onafhankelijke energiemanager-App ‘Huisbaasje’ van de Consumentenbond en het beeldmerk voor de reductie van CO2 uitstoot dat het kabinet vorig jaar in het Klimaatakkoord presenteerde, komt uit de koker van Today.
Hofleverancier energie
Momenteel wint waterstofenergie onze designharten, nu we daar alles over leren voor een visiedocument voor Gasunie: Nederland als ‘Waterstof rotonde voor Europa’. Soms grappen we dat we in de afgelopen zeven jaar ‘hofleverancier’ zijn geworden voor communicatie rondom de energietransitie. En daar zijn we uiteraard best trots op. Onze studio zit vol met ideeën én energie om toekomstige apps, slimme diensten, mooie rapporten, data visualisaties, animaties en websites te gaan ontwikkelen. De nieuwe mogelijkheden prikkelen de verbeelding.
Heb jij ook een mooi project binnen een energiedomein en wil je daar eens wat designkracht op loslaten? Bel of mail ons gerust!