Skip to main content

Een Eau de Toilet van gezuiverd rioolwater

Bob Derksen | Design | 2 minuten lezen
In Nederland spoelen wij per persoon dagelijks zo’n 120 liter afvalwater het riool in. Wat er vervolgens mee gebeurt, is best bijzonder: het wordt op zo’n hoogwaardig niveau gezuiverd, dat het water uiteindelijk schoon genoeg is om er parfum van te maken. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Today sloegen de handen ineen om dat te bewijzen en onder de aandacht te brengen. Op eigen initiatief ontwikkelde Today een eigen Eau de Toilet, inmiddels bekroond met 2 Indigo Awards, 1 Paris Design Award, 1 zilveren NL Packaging Award en een Penta-nominatie.

Wat?

Eau de Toilet is een 100% natuurlijk product, gemaakt van gezuiverd rioolwater en ontwikkeld in samenwerking met een parfumeur. Planten die langs de oevers groeien (waaronder rode klaver, kamille en grassoorten) bepalen het geurpalet. Dit geurwater bestaat uit geconcentreerde mixen van natuurlijke oliën en extracten. Door de mineralen en de microbiologische verontreinigingen uit het gezuiverde rioolwater te halen, is het geschikt om er Eau de Toilet van te maken. Verpakking en flacon zijn 100% gerecycled.

Waarom?

Een Eau de Toilet van gezuiverd rioolwater vertelt op een originele manier hoe waardevol het rioolwater in Nederland is. Het is een mooie manier om mensen te laten stilstaan bij de reis die afvalwater aflegt en in ze te laten zien welke stappen er nodig zijn om van iets ‘vies’ een luxueus eindproduct te maken.

Voor wie?

Een eindejaargeschenk voor alle 800 medewerkers van het Hoogheemraadschap in 2021. In juni 2022 is het parfum gepresenteerd tijdens de open dag in Alkmaar. Het laat zien hoe waardevol gezuiverd rioolwater is en creëert daarmee trots en energie bij alle medewerkers, maar ook bewustwording bij de eindgebruiker van schoon water.

Het belang van circulair

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 volledig circulair zijn. Zo maken ze al groene energie in de vorm van biogas en groen aardgas uit rioolslib dat wordt gebruikt voor het wagenpark. Van gebruikt wc-papier maken ze afbreekbare oeverbeschoeiingen en het steeds schaarser wordende fosfaat winnen ze terug. Dat gebruikt het Hoogheemraadschap weer als bestanddeel voor kunstmest, zodat het meerdere levens krijgt.

“Het laat zien hoe waardevol gezuiverd rioolwater is. Een circulair verhaal, van de bron tot een mooi luxe eindproduct.”
Ellen Schipper | Communicatieadviseur Hoogheemraadschap
nl en